Източник: offnews.bgПресслужбата на Министерството на културата направи показно как трябва да

...
Източник: offnews.bgПресслужбата на Министерството на културата направи показно как трябва да
Коментари Харесай

Офнюз: Колко пъти е правилно да се спомене името Му в съобщение за уникална археологическа находка

Източник: offnews.bg

Пресслужбата на Министерството на културата направи показно по какъв начин би трябвало да се оповестява вест за извънредно значимо археологическо изобретение, което е без аналог в Европа.

Съвсем политкоректно новината стартира и свършва с името на министър-председателя, който в текста е в допълнение представен да показва мисли по археологични тематики.

Прессъобщение в автентичен текст:

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ БОЙКО БОРИСОВ ПОСЕТИ АРХЕОЛОГИЧЕСКИТЕ ПРОУЧВАНИЯ НА НАЙ-ГОЛЯМАТА НАДГРОБНА МОГИЛА НА БАЛКАНСКИЯ ПОЛУОСТРОВ КРАЙ ПЛОВДИВСКОТО С. МАНОЛЕ

През сегашния археологически сезон екип на Регионалния археологически музей в Пловдив разкри впечатляваща със своите размери пирамидална кула. Тя е с височина 20 м и е построена от камъни и тухли, споени с хоросанов разтвор.

„ Имаме прелестни археолози и както виждате - подкрепяме ги “, съобщи  премиерът Борисов , до момента в който ръководителят на Регионалния музей в Пловдив доцент Костадин Кисьов му показваше резултата от труда на екипа експерти.

Откритите до момента археологически материали – монети, глинени съдове и мраморни архитектурни детайли, датират построяването на кулата и издигането на надгробната могила в интервала II - ІІІ в. сл. Хр.

„ Антична постройка 20 метра в Европа няма непокътната. Този голям паметник ще стане една от атракциите в Европа “, означи доцент Кисьов пред министър-председателя  Бойко Борисов.

Най-новите открития, които съставляват капител - дорийски жанр, както и мраморни квадри с завършени фризове, потвърждават съществуването на солиден петредов мраморен фундамент с колонада, надхвърлящи 50 тона. Те са били инсталирани на върха на кулата, където най-вероятно в древността е имало издигната скулптура на император или на неговия наместник, управлявал провинция Тракия през II - ІІІ в. сл. Хр.

Очакванията на археолозите са в северната половина на могилата да е ситуирана гробницата на владетеля, в чиято чест е повдигнат величествения паметник и могилата.

При визитата на могилата „ Мал тепе “ до село Маноле с  премиера Бойко Борисов  бяха министърът на културата Боил Банов, министърът на финансите Владислав Горанов и регионалният шеф на Пловдив Здравко Димитров.



Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУК  1  0 Варна (преди 1 минута) Рейтинг: 62301 | Одобрение: 32776 Как още не са му построили пантеон като на бащицата му Тодор Живков НАЙ-ВРЕДНИЯТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ДА БЪДЕ ПРАТЕН В ДУПКАТА! Напиши коментарИме:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР